header image
no read or click functionHomeno read or click functionNewsno read or click functionWeblinksno read or click functionContact Usno read or click function arrow  Verslag IJzerkoekenoproer MFC PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
donderdag 08 januari 2009

GESLAAGD IJZERKOEKENOPROER MFC

IJzerkoekenoproer 2008 - Hoogtefoto: Herman Woltersom (c)

Coevorden - Muziekcollectief MFC -Metal Front Coevorden- zorgde voor een fraaie afsluiting van het oude jaar met de herdenking van het IJzerkoekenoproer, dat op 31 december 1770 plaatsvond in de Kerkstraat in Coevorden. Op exact dezelfde locatie -bij het voormalige stadhuis- vond vanmiddag een IJzerkoekenoproer nieuwe stijl plaats. Het oproer werd opgeluisterd met gratis Bisschopsbier van Mommeriete en knieperties... (Bron: Coevorden Huis-aan-Huis 31-12-2008, door Esselien de Groot) 

Foto's Digiturf: HIER KLIKKEN 

Foto's Herman Woltersom: HIER KLIKKEN 

Meer foto's en tekst onder: "Lees meer..."


Burgemeester Bert B(r)ouwmeester deelt óók drank uit - Hoogtefoto: Herman Woltersom (c) 
 Er kwam een behoorlijk aantal mensen af op het oproer, dat was geinitieerd door MFC-bestuurslid Philip Piëtrzak. Er kon worden gegooid met `bakstenen` om het ongenoegen kenbaar te maken, zoals toentertijd gebeurde. Destijds nam de Coevorder bevolking stelling tegen een besluit, waarbij de toenmalige magistraat besloot een oud Drents gebruik te verbieden: het op nieuwjaarsdag langs de deuren gaan voor simpele geneugten van een gratis borrel en een handvol ‘knieperties’. Het protest leidde tot het ijzerkoekenoproer.
  
"...er kon worden gegooid met `bakstenen` om het ongenoegen kenbaar te maken, zoals toentertijd gebeurde."
 Philip hield een "korte" redevoering op zijn eigen wijze. Hij heette de burgemeester welkom, `die niet kon ontbreken..... op dit moment,` waarmee hij de lachers op zijn hand had. De archeologische vondsten van Coevorden zijn naar Assen gegaan, `maar die moeten als de sodemieter terug naar Coevorden.` Verder wees hij op de 1,48 euro per persoon, die de inwoners betalen voor podiumkunsten in de gemeente. `Dat is erg weinig in vergelijking met andere Drentse gemeenten. Dat mag dus best een beetje meer zijn,` riep hij zijn toehoorders -onder wie college- en raadsleden- op.
 
Redevoering Philthy Phil aan het publiek
 Burgemeester Bert Bouwmeester kwam ook aan het woord en sprak waarderende woorden over het initiatief. Hij droeg de strofes uit de Coevorder rijmkroniek voor, die betrekking hebben op het ijzerkoekenoproer en overhandigde het bestuur van MFC een genummerd exemplaar van de kroniek van de hand van Dries van Wissen en Jean Pierre Rawie. Tot slot had hij een fles jenever met bijbehorende glaasjes meegenomen, een geste die werd gewaardeerd.
MFC-voorzitter Marco Arends ontvangt van Burgemeester Bert B. en wethouder T. Pot de Coevorder rijmkroniek - Edwin "Altar" Kelder kijkt toe.
 Het was een uitermate gezellige bijeenkomst. Het initiatief en de daadwerkelijke gebeurtenis vielen in de smaak.
De aanwezigen konden na afloop een pasje meekrijgen met daarop een foto van het verzamelde gezelschap, beschikbaar gesteld door hoogtefotografie Woltersom.
Het was een uitermatig gezellige bijeenkomst...
Laatst geupdate op ( vrijdag 09 januari 2015 )
 
< Vorige   Volgende >


Go to top Ga naar het begin van deze pagina Go to TopBoodschap van Algemeen Nut
Rooster en Updates


Bardiensten van deze week:
DO 22-02
CLUB CLUP
VR 23-02
PHIL P.
ZA 24-02
WILLEM B.
 Wordt verwacht in 2018:

 
ZA 10 MRT
 
SWITCH BONES (NL)
THE MUFF (NL)
 
ZA 14 APR
 
TIMBER (NL)
+support

 

ZA 26 MEI
 
METALMAYHEM
OFF THE CROSS (BEL)
SEKSIHULLUT (FIN)

+support

 

 
ZA 9 JUN
 
JAMSESSIE
 
ZA 14 JUL
 
MFC OUTSIDE

 
MFC Nieuwsarchief